Type & Location: Art Omi Design Museum in Hudson Valley
Client: World travelers to Art Omi Park
Size: 12000ft²
Instructor: Bryan Young, Cornell AAP
Time: 2022 Fall Individual Studio work, Cornell
Inspired by the pivoting action observed when inflating and deflating a balloon during the morsal-folly finding process, this design transitions from a linear system to a central collection zone. The spherical volume's subtraction is preserved as the main exhibition space and entrance, emphasizing internal circulation. The pivot path creates a continuous exhibition space from west to east, with workshops on either side and a concluding immersive lake experience. The linear grid represents the strings, informing the curved roof structure. Visitors are guided by the concrete box, experiencing varied spatial sensations from the wood interiors.
Project 1A: Site Plan Showing the Relationship with the River
Perspective View of the Riverfront Stage
Ground Level Plan
Second Floor Plan
Basement Level Plan
Project 2A1: Perspective View Showing Immersive Corridor Connecting the "balloons", with Floating Studios Above
To retain the original floating feeling from the folly Experiment of Inflating & Deflating Balloon, I keep the subtraction part of the sphere volume and use it as the main exhibition space, also the entrance of the whole project, which highlights the whole building’s inner space circulation. The pivot path con-nects from west to east to create a continuous larger exhibition space, while the specific workshops sit on the other sides of the main gallery, with more connections to the public. the path finally ends at the lake for immersive landscape experience. The artist studios are all locates on the upper level with sever-al small circular shapes hanging on the main concrete volume. 
Project 2A2: Perspective View of Wood/Ceremic Workshop
Project 2A3: Perspective View of Main Exhibition Gallery
Project 2A4: Perspective View of Entry Lobby
The regular linear grid, representing the strings, informs the design of the bent curved roof structure. Visitors are guided through a carved concrete box, experiencing varied spatial sensations from the wooden interior. The all-wood timber structure is visible from the inside, revealing the building's construction process.
Project 3A: Morsal-Folly Finding Process
Each material offers unique form-finding parameters intrinsic to its properties. During the balloon and yarn experiment, I captured moments when the balloon expanded or contracted, revealing intriguing spatial opportunities compared to its original linear system. I placed my folly on flatter topography with contour lines parallel to my yarn grid. The balloon’s central point was set on the grid, creating a cloud-like shape. Attaching yarn strings to the balloon formed specific paths that smoothly connected with the ground. Documenting the deflated balloon revealed changes in the strings' location and shape, creating a new landscape. People can walk, sit, lie, or interact with the folly as a structured system.
Back to Top